Bowen Therapie

Wat is Bowen Therapie?

De Bowen Therapie is een milde techniek die werkt op de Fascie (bindweefselstructuren) van het lichaam. De Bowen rolbeweging brengt via de bindweefselstructuren een keten van reacties op gang welke effect hebben op alle systemen van het lichaam. In de meeste gevallen leiden deze reacties naast ontspanning, tot het terugvinden van een optimaal evenwicht. In de meeste gevallen leiden deze processen tot een terugvinden van de homeostase.

De techniek wordt uitgevoerd doordat de behandelaar met vingers of duimen op meerder, specifieke plekken met zachte druk een rolbeweging maakt over myofasciaal weefsel.

De fascie is het weefsel dat alle andere weefsels omgeeft: organen, botten, bloedvaten, spieren (spierbundels en spiervezels), zenuwen, lymfeknopen, alle ruimtes in ons lichaam tussen weefsels of weefsellagen worden opgevuld door ons lichaam met fascia weefsel.

Met de bowen Therapie werken we daardoor over het hele lichaam en daarmee op alle systemen (bewegingsapparaat, zenuwstelsel, ademhaling, circulatie, spijsvertering, lymfestelsel, immuunsysteem, hormoonstelsel, stofwisseling, etc.) die in het lichaam werkzaam zijn. Het is nu eenmaal onmogelijk om bij aanraking van het lichaam een of meer van deze systemen uit te sluiten.

Bowen en het zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome deel controleert de onwillekeurige reacties op impulsen van buiten en van binnen het lichaam. Het reguleert bijvoorbeeld de hartslag en de hart frequentie, de spijsvertering, de ademhaling, de zweetsecretie enzovoort. Deze ‘onderhouds’ activiteiten worden primair gedaan, zonder bewuste controle of sensatie. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen, het sympathische -en het parasympathische deel. Deze twee delen hebben een tegenovergestelde functie.

Het parasympathische zenuwstelsel

Het parasympatische deel doet het tegenovergestelde en brengt ons in een situatie van rust en herstel. Het wordt geactiveerd door situaties die niet direct een onmiddellijke respons vereisen.Voor veel mensen is deze balans verstoord in het voordeel van het sympatische deel. Er is dus een overactiviteit van dit deel van het autonome zenuwstelsel. Het komt vaak voor dat deze mensen slecht slapen. En slaap is wanneer het lichaam zich ontspant en herstelt.

Het sympathische zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel bevordert een toestand van het lichaam waarin activiteiten zoals lichamelijke inspanning mogelijk zijn. Je zou het sympathische deel kunnen zien als de versneller. Het wordt geactiveerd zo gauw er situaties zijn die een snelle respons nodig hebben. Het maakt het lichaam klaar voor actie en situaties waarbij angst, boosheid of enthousiasme op de voorgrond staan. Het is het systeem dat ons beschermt bij verondersteld gevaar. Het is onze vecht of vlucht (fight or flicht) respons en wordt gekarakteriseerd door gespannen spieren, hoge bloeddruk en het aanmaak van adrenaline.

Voor veel mensen is deze balans verstoord in het voordeel van het sympathische deel. Er is dus een overactiviteit van dit deel van het autonome zenuwstelsel. Het komt vaak voor dat deze mensen slecht slapen. En slaap is wanneer het lichaam zich ontspant en zich hersteld. Deze disbalans zorgen voor grote stress op het zenuwstelsel en de bijnieren, die continu hormonen moeten produceren om te proberen het lichaam in balans te houden. Uiteindelijk kunnen de bijnieren en het autonome zenuwstelsel het niet meer bijhouden en ontstaat er een disbalans en mogelijk symptomen van ziekte, zowel fysiek als mentaal

De sympatische-parasysmpatische balans

Een bowen behandeling stimuleert of activeert het parasympatisch zenuwstelsel. Dit zorgt voor een diepe ontspanning van de cliënt en het gebeurt dan ook regelmatig dat de cliënt in slaap valt of zich in een zeer diepe ontspannen toestand bevindt.

Het somatische zenuwstelsel

Het somatische deel van het perifere zenuwstelsel controleert de willekeurige bewegingen van het lichaam.

Indicaties voor de Bowen Techniek

Bij de Bowen Therapie kun je in principe alles behandelen. De techniek is een hele lichte, zachte techniek. Het is niet leeftijd gebonden. Het kan zelfs op pasgeboren baby’s en op zeer oude fragiele mensen worden toegepast. Mogelijk kan Bowen balans creëren waardoor uw lichaam beter in staat is zichzelf te herstellen.

Alle spier-en gewrichts problemen zoals:

Lage rugpijn
Schouder-, armklachten, frozen schoulder
Tenniselleboog, RSI (CANS)
Sportblessures
Hamstringblessures
Bekken-, SI-klachten
Houdingsproblemen
Enkel-, knie, voetproblemen
Kaakgewricht problemen
Fibromyalgie
RSI
Artrose, Reuma

Andere problemen zoals:

Hooikoorts, Allergieën
Hoofdpijn, Migraine
Darmklachten, Spijsverteringsproblemen
Ademhalingsproblemen, Astma
ME, Chronische vermoeidheid
Lymfe drainage
Depressie, Burn-out
Slaapproblemen
Restless legs
Stress, overbelasting, examenvrees
Jicht
Borst-, nierproblemen

Call Now ButtonBel ons!