Facsie en H2O

Wetenschappelijk onderzoek

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van Fascia. Inmiddels weten we dat de fascie (een onderdeel van het bindweefselsysteem van het lichaam) een veel belangrijkere functie heeft in onze gezondheid dan werd aangenomen.

Door de Bowen therapie normaliseert de spanning in de fascie; dit is het meest merkbaar in het bewegingsapparaat, maar blijkt ook impact te hebben op organen, het spijsverteringssysteem, het immuunsysteem, het ademhaling stelsel, het hormoonstelsel enz.bIn en om al deze systemen bevindt zich faciaal weefsel wat door het hele lichaam met elkaar verbonden is.

Bindweefsel is meer dan alleen maar een verbinding tussen verschillende lagen. Het is niet altijd alleen een losse anatomische structuur, maar is onderdeel van een dynamisch faciaal netwerk. Zo kan een verstoorde spierfunctie ervoor zorgen dat het spierkapsel minder goed kan glijden, Bij uitdroging, verklevingen, littekens en verkrampingen in dit zachte weefsel, ontstaat er een disbalans. We zijn minder mobiel, ervaren pijn en stijfheid en vaak ook verminderde functie van organen en eventueel slaap. Hierdoor kunnen ookproblemen ontstaan met het bewegen.

boogaard_fascia_02

De functie van de Fascie

Onderzoeken wijze uit dat de fascie een belangrijke en wellicht cruciale rol speelt bij verschillende functies in het lichaam. Zo wordt de fascie in relatie gebracht met de volgende functies:

  • Verdediging tegen giftige en lichaam onteigen stoffen;
  • Stofwisseling tussen bloed en organen;
  • Ondersteunt en stabiliseert en speelt dus een rol bij de houding;
  • Krachtgeleiding via ligamenten of peesvliezen;
  • Fixatie van de huid in onder andere gezicht, voetzool en handpalm;
  • Ontstekingsprocessen vinden vaak in de fascie plaats
  • Acuut trauma in fascie resulteert vaak in pijn
  • Heeft elasticiteit;
  • Is betrokken bij alle aspecten van bewegen

Water is een belangrijke component van bindweefsel. Ongeveer 2/3 van de fascie bestaat uit water. De matrixmolekulen en plasmaeiwitten in het bindweefsel hebben een grote waterbindende capaciteit. Deze “coating” van water draagt bij aan de glijbaarheid van de fascie. Er ontstaan gel-achtige waterreservoirs die onder andere afhankelijk zijn van hormonale sturing en de werking van het bloed- en lymfesysteem, de adempomp en de spierpomp. Bewegen is dus essentieel om de glijbaarheid van weefsel te onderhouden.

boogaard_fascia_01

Bowen is een uitermate milde techniek in het herstellen van de fascie op een zeer aangename wijze!

Call Now ButtonBel ons!